Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, haftada 3 frekans olarak planlanan THY’nin Şam seferlerinin Suriye'de istikrarın tesisi için önemli bir adım olduğunu belirtti. Uraloğlu, bu seferlerin geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası için kritik olduğunu ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, ulaşımın modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini vurguladı. “Ulaşılabilirlik ve hız kavramları yaşamlarımızı şekillendiren en temel faktörler haline geldi.” dedi. Bu bağlamda, havacılığın küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olduğunu belirtti.
Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin Esad’ın devrilmesiyle Suriye’de yeni bir dönemin başladığını ifade etti. “Suriye'de emniyet ve hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi amacıyla gerekli uzmanlık ve destekleri sağlıyoruz.” dedi. Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın da Şam’a bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yaptığını belirtti.
Uraloğlu, “Haftada 3 frekans olarak planladığımız THY’nin Şam seferleri Suriye'de istikrarın tesisi için çok önemli bir adım daha atılmış olacaktır.” diyerek, bu seferlerin Suriye'deki geçiş sürecine katkı sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, THY’nin Afrika ve Asya’da yeni uçuş noktaları üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini belirtti. 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye’nin havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline geldiğini ifade etti. “İç hatlarda serbestleşmeyi hayata geçirerek, bu alandaki rekabetin fitilini ateşledik.” dedi.
Uraloğlu, dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini ve uçuş ağına 289 yeni nokta eklenerek 132 ülkede 352 noktaya yükseltildiğini belirtti. “THY’nin 2024 yılı içerisinde Amerika kıtasında Şili’ye ve Avustralya’ya ilk kez sefer düzenlemesi hepimizi gururlandırdı.” diye konuştu.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin hava ulaştırma anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e çıktığını açıkladı. “2024 yılında havacılık sektöründe Bakanlık olarak diğer ülke sivil havacılık otoriteleri ile yakın iş birliğimizi sürdüreceğiz.” dedi. Ayrıca, taşıyıcıların haklarını genişletmek için aktif bir iş birliği içinde olacaklarını vurguladı.
Yeni düzenlemelerle hem yolcuların hem de havayolu taşımacılarının haklarını koruyacaklarını belirten Uraloğlu, havacılıkta güvenliği tehlikeye atan davranışlar için sert cezalar getirildiğini ifade etti. “Uçak içerisinde taşkınlık yapanlara ve güvenlik taramasına direnç gösterenlere karşı sert önlemler alınacaktır.” dedi.
2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34.5 milyon olduğunu belirten Uraloğlu, 2024 yılında bu sayının 230 milyonu aştığını kaydetti. “2024 yılında uçak trafiğinde toplam 2 milyon 290 bin 581’e ulaştık.” dedi. Uraloğlu, toplam yolcu trafiğinde ise 2023'e göre yüzde 7,5 artış yaşandığını ifade etti.
İstanbul Havalimanı'nın 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacağını belirten Uraloğlu, “Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları” uygulamasının 17 Nisan’da hizmete alınacağını açıkladı. Bu sistemin hayata geçmesiyle İstanbul Havalimanı’nın daha çok uçuş operasyonu gerçekleştireceğini belirtti.
Uraloğlu, THY’nin 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olduğunu belirtti. “THY, neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış bulunuyor.” dedi. Uraloğlu, THY’nin 2024 yılında turizme direkt katkısının 17,3 milyar dolar olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, “THY'nin küresel bir marka olması bir hayaldi. Bugün tüm dünyada tanınan bir markaya ulaştı.” diyerek, bu başarıların Türkiye’nin gurur kaynağı olduğunu vurguladı. “Yeni fikirler ve teknolojilerle donatılmış THY, dünya havacılığında söz sahibi olmaya devam edecektir.” dedi.