Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Türkiye'nin ulaşım projelerini açıkladı. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattı tamamlanacak. Hızlı trenle Türkiye turu 48 saatte mümkün olacak.
TBMM Genel Kurulu’nda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşüldü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024’te 4 sektörde yatırım bedeli 118 milyar lira olan 51 projeyi tamamladıklarını kaydetti. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattını tamamlayacaklarını belirten Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı hayallerin gerçek olduğu bir vizyonun ifadesi. Bizim hayallerimiz raylarda hayat buluyor. 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi hızlı trenle gezebileceğiz.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2025 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Kesin Hesap Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşüldü. Bakan Uraloğlu, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. “Daha hızlı, daha güvenli ve çevreye duyarlı bir dönem başlattık” dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini kaydederek “Ülke satında 2 bin 3 şantiyede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte toplam 223 bin çalışanımızla, karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Türkiye Yüzyılında; Bakanlık faaliyetlerini “insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak” vizyonuyla sürdüreceklerini belirten Uraloğlu, “Ulaştırmada küresel değişimleri de dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz projelerle insanımızın yaşam kalitesini yükseltiyor, ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlıyoruz.” dedi.
Uraloğlu, “Yürüttüğü faaliyetlerin karbon emisyonunu hesaplayan ilk Bakanlık olarak iklim değişikliğinin etkilerini önemsiyor, tüm projelerimizin çevreye duyarlı ve ekolojik dengeyi korumasına özen gösteriyoruz.” şeklinde konuştu. Bu bağlamda, Türkiye’nin jeopolitik konumunun lojistik ve ulaşım açısından önemine vurgu yaptı.
Uraloğlu, 2028 yılına kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hatlarını tamamlamayı planladıklarını ifade etti. “48 saatte, sadece 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi trenle gezeceğiz.” dedi. Hızlı tren projeleri, Türkiye’nin dört bir tarafına ulaşacak şekilde yaygınlaştırılacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, 2024 yılında Gayrettepe-Kağıthane Metrosu’nu, Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu’nu ve Halkalı-İstanbul Havalimanı Metrosu’nun ilk kesimini hizmete açacaklarını anımsattı. Bu projelerle birlikte, günde 600 bin yolcu taşınması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, karayolları yatırımları hakkında da bilgi vererek, “Bin 714 kilometre olan otoyol ağımızı 3 bin 796 kilometreye, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı 29 bin 701 kilometreye çıkardık.” şeklinde konuştu. Ayrıca, havayolu terminal kapasitesinin 347 milyona çıkarıldığını belirtti.
Uraloğlu, “2024 yılı sonunda toplam havayolu yolcusunun 231 milyonu aşmasını bekliyoruz.” dedi. Türkiye’nin havalimanları, Avrupa ve dünya sıralamalarında önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor.
Son 22 yılda hayata geçirdikleri yatırımlar ile Türkiye Yüzyılına, Türkiye’nin jeostratejik konumunu en iyi şekilde değerlendirerek ulaştıklarını belirten Uraloğlu, “Ulaşım ve iletişim bir ülkenin ekonomik kalkınmasının ve sosyal gelişimin temel taşlarından biridir.” dedi.
Uraloğlu, Türkiye’nin bu alandaki yatırımları ve projeleriyle kendi vatandaşlarının hayatını kolaylaştırdığını vurguladı. “Uluslararası arenada güçlü bir Türkiye için durmadan yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.